Beatles, Labour, Jeremy Corbyn en John Lennon

Nog bijkomend van mijn Magical Mystery Tour door het Liverpool van The Beatles, belanden we zaterdagmiddag om 2 uur met de bus in het ‘rush hour’. Ik zit nog in de Magical Mystery Tour bus en geniet na van een mooie rondreis door Liverpool en het verhaal van ‘the greatest band on earth’. Ik heb de woonhuizen van alle vier Beatles gezien en dat van hun manager Brian Epstein. We zijn gestopt bij Strawberry Fields en bij Penny Lane. En bij St. Peter’s church ‘where John and Paul met for the first time’. Wat kan een echte fan zich nog meer wensen? Of het zou een ontmoeting moeten zijn met Paul Mc Cartney himself, zoals onze Beatlesreisleider Paul, what’s in a name, een paar weken geleden overkwam. Hij gaf weer een rondleiding onder meer langs Paul’s voormalige woonhuis in 20 Forthlin Road toen hij oog in oog stond met de Beatle. James Corden maakte een programma rond Paul Mc Cartney en bezocht samen met Sir Paul belangrijke plekken uit zijn leven, zoals Penny Lane en z’n oude woonhuis. Onze reisleider mocht de hand even schudden met deze Paul.
Zo’n ontmoeting zit er vandaag helaas niet in. Nog een paar honderd meter naar The Cavern, van waaruit The Beatles Liverpool en daarna de wereld veroverden. Gisteren heb ik The Cavern club in Matthew Street al even bezocht. Om een indruk te krijgen van de grootte en de bedompte en benauwde atmosfeer. Het is allemaal een beetje fake, want dit is niet de oorspronkelijke Cavern, want die werd in 1973 afgebroken. Dit is een soort replica Cavern die er van alles aandoet om toch vooral authenciteit uit te stralen. Grote namen hebben er inmiddels opgetreden: Paul Mc Cartney himself, maar ook Oasis, Adele en The Rolling Stones. Het Cavernwijkje in Matthew Street moet een Walhalla zijn voor de Beatlesfan. Ik vind het meer een nachtmerrie. Te veel commercie, te veel geld willen verdienen en te ‘overdone’. In dit soort omgevingen vol geveinsde of echte gezelligheid, mensenmassa’s, drank en jolige vriendschap, voel ik me een vreemde en alleen.

De Beatlestour is bijna afgelopen en in de stad is het zaterdagmiddag erg druk. We moeten wachten voor een demonstratie van Labour aanhangers. Rode spandoeken en bordjes met de tekst ‘Save the NHS’ en ‘Kick the Tories out’. Als de Beatlesbus dan eindelijk stopt, stap ik uit en verruil de wereld van muziek voor die van politiek.
De Labour party is prominent aanwezig dit weekend en ook volgende week in Liverpool voor haar jaarlijkse conferentie. Ik ren achter de demonstratie aan, maak foto’s en praat met deelnemers. De demonstranten willen dat er een einde komt aan de afbraak in de gezondheidszorg, de NHS. Heel specifiek voor Liverpool willen ze dat het oude Women’s hospital openblijft, ook als het nieuwe Royal hospital klaar is. De bouw van dat ziekenhuis schijnt al een jaar stil te liggen omdat de aannemer failliet is gegaan. De demonstranten worden onder meer toegesproken door schaduwminister van buitenlandse zaken Emily Thornberry, die klaarblijkelijk ook veel weet over de NHS. Ze zegt dat het ziekenhuis open moet blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *