Burgemeester John Finucane van Belfast wil winnen in Belfast Noord

BELFAST – Na aankomst in Belfast loop ik vrijdagmorgen naar de Antrim Road en een partijkantoor van Sinn Fein. Ik hoop een afspraak te kunnen maken met de campagneorganisatie van Sinn Feins kandidaat in Noord-Belfast, John Finucane. Op weg naar het partijkantoor zie ik zijn beeltenis overal aan lantaarnpalen hangen: ‘Vótáil John Finucane. Ik zie een net gekapte en netjes geklede jonge kandidaat met stropdas die het op gaat nemen tegen Nigel Dodds, MP, Brexiteer en kandidaat voor de DUP (Democratic Unionist Party)

In 2017 verloor Finucane met 2081 stemmen verschil van dezelfde Dodds. Dit keer wordt het waarschijnlijk nog spannender omdat de sociaal-democratische – en nationalistische- SDLP heeft aangegeven niet mee te doen aan de verkiezingen. Sinn Fein en SDLP hebben een pact gesloten en hopen dat hun kiezers tactisch zullen stemmen en een Ramain-Kandidaat zal winnen. In Noord-Belfast doet de SDLP niet mee, en in Zuid Belfast waar de SDLP kandidate een grotere kans maakt, doet Sinn Fein niet mee.

Als het een tweestrijd wordt tussen Dodds en Finucane in Noord Belfast hoopt Sinn Fein dat de stemmen van de SDLP naar Sinn Fein gaan en dat ook een deel van de stemmen van de Pro-Remain kandidaten van The Alliance Party en The Greens, voor een deel naar Sinn Fein gaan.

‘De enige anti-Brexit kandidaat die kan winnen’, staat er op een poster met daarop de beeltenis van John Finucane, die hangt langs de Antrim Road. En wat Sinn Fein betreft betekent het twee vliegen in een klap want een stem voor Finucane is het afwijzen van Brexit en het afwijzen van Nigel Dodds, die een belangrijke rol speelde in de DUP-fractie in Westminster. Voor Sinn Fein is Dodds de verpersoonlijking van een rampzalige Brexitkoers.

Finucane’s doopceel leest als een korte geschiedenis van Noord-Ierland. Hij is de zoon van een katholieke vader en een protestantse moeder. Zijn vader, mensenrechtenadvocaat Pat Finucane, werd vermoord. Er wordt gezegd dat het loyalisten waren die er een probleem mee hadden dat hij leden van de IRA verdedigde. John Finucane is ook advocaat en tegenwoordig ook burgemeester van Belfast.

Natuurlijk wil Finucane iets doen aan de armoede en achterstand en het tekort aan huizen. Ook wil hij meer banen en investeringen en beter onderwijs en gezondheidszorg. Maar deze verkiezingen draaien toch vooral om Brexit en daar ligt ook Finucane’s grootste kracht.

Met de steun van alle Remainstemmers kan Finucane MP worden voor Noord Belfast. Maar ook aan de unionistische kant is er een pact gesloten tussen de wat gematigder UUP (Ulster Unionist Party) en de DUP. Er wordt gezegd dat het besluit van de UUP niet helemaal vrijwillig was en dat loyalisten leden van de UUP hebben bedreigd om niet mee te doen in Belfast Noord. Voor de unionisten is het vooruitzicht dat een Sinn Fein kandidaat hier zou winnen, moeilijk te accepteren. Voor Dodds en de DUP zou het een keiharde afstraffing zijn.

Dat de MP’s van Sinn Fein geen plaats nemen in The House of Commons en dus niet kunnen stemmen, omdat ze geen trouw willen zweren aan de Britse koningin, wordt niet vermeld in de verkiezingsfolder van Sinn Fein.
Volgens Sinn Fein zijn deze verkiezingen vooral de kans om Brexit af te wijzen. En uiteindelijk gloort dan aan de horizon mogelijk de droom van een referendum over Ierse eenheid, een border poll.

Sinn Fein richt zich in de campagne vooral op mensen die zich nog niet hebben laten registreren. In Nederland krijg je automatisch een oproepkaart thuis voor verkiezingen. In Noord-Ierland en de rest van het VK moet je je eerst registreren als je wilt stemmen. Dat laatste kan online. Maar veel mensen laten zich niet registreren en dan kunnen ze dus ook niet stemmen.

Wonderbaarlijk genoeg lukt het me na het bezoek aan het SinnFein partijkantoor vrijdagochtend contact te leggen met de campagnestaf van John Finucane. Ik krijg de mededeling dat ik diezelfde middag mee mag als er gecanvast wordt. En natuurlijk is er tijd voor een gesprekje met de kandidaat.

Na een regenachtige middag canvassing en een bezoek aan wat winkeltjes, een fitnesscentrum, zonnestudio en zelfs een knipbeurt voor Finucan bij de kapper, heeft het campagneteam van Sinn Fein in kaart gebracht wie er allemaal gaan stemmen in de wijk waar gecanvast is en welke mensen zich nog willen laten registreren. De partij wil ze daarbij overigens graag helpen. Alles voor de goede zaak in een verkiezing waarbij letterlijk elke stem telt.

In de video bij deze post, vertelt John Finucane zelf wat over de campagne…..

1 reacties op “Burgemeester John Finucane van Belfast wil winnen in Belfast Noord

  1. Annelies Beantwoorden

    Je zit er echt midden in John. Geweldig dat je daar nu bent. Vooral blijven schrijven please. We hebben jouw duiding hard nodig.
    ♥️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *