Dominic Grieve over verraad en Boris Johnson

 

GERRARDS CROSS – Zondagavond om half acht woon ik een bijzondere verkiezingsbijeenkomst bij in Gerrards Cross in het kiesdistrict Beaconsfield ten westen van Londen. Het is het kiesdistrict van Dominic Grieve, het enfant terrible van de Conservatieve Partij. Nadat hij onlangs vanwege zijn Brexitstandpunt uit de partij werd gezet, wil hij nu proberen als onafhankelijk kandidaat voor Beaconsfield gekozen te worden. Grieve is voor Remain en een tweede referendum. Hij was 48 jaar lid van de Conservatieven en 22 jaar MP voor Beaconsfield.

,,Als iemand me in 1997 toen ik voor het eerst als conservatieve MP voor Beaconsfield werd gekozen, had gezegd dat ik in 2019 als onafhankelijk kandidaat mee zou doen, zou ik misschien ietwat verbaasd zijn geweest’’, zegt Grieve met een zeker gevoel van understatement. Er zijn vanavond slechts drie van de vijf kandidaten aanwezig. Behalve Grieve zijn ook Alexa Collins namens Labour en Zoe Hatch namens de Green Party aanwezig.

Dat de bijeenkomst hier in The Ethorpe Hotel plaatsvindt, is op het allerlaatste moment geregeld. Er is behoorlijk wat heibel geweest, begrijp ik. Eigenlijk zou de verkiezingsbijeenkomst worden gehouden in de Girl Guides Hall, 200 meter verderop. Ook Joy Morrissey van de Conservatieve Partij en een andere onafhankelijke kandidaat waren uitgenodigd. Maar van Dominic Grieve begrijp ik dat de Conservative Association de verkiezingsbijeenkomst heeft geannuleerd omdat hun kandidaat niet kon meedoen. En als de verkiezingsbijeenkomst toch door zou gaan, zou dat niet in overeenstemming zijn met liefdadigheidsstatus van de Guide Hall, werd er gezegd. Daarbij zouden er ook dreigementen zijn geuit in de richting van de Guide Hall. Die heeft de bijeenkomst vervolgens afgezegd. Ik heb geen tijd om het verhaal te checken, maar feit is dat de verkiezingsbijeenkomst nu in een soort pub wordt gehouden en dat er ongeveer vijftig personen aanwezig zijn.

Mijn grote belangstelling gaat uit naar Dominic Grieve. Hij denkt dat Brexit de invloed van de VK in de wereld zal verminderen en vreest dat de economische gevolgen groot zullen zijn. En als de nationale welvaart minder groot wordt en er ook meer geïnvesteerd moet worden in de publieke dienstverlening dan moet je als land of de belastingen verhogen, of geld lenen. Dat vindt Grieve geen prettig vooruitzicht.

Eerder trok de liberaal democratische kandidaat zich terug om Grieves kandidatuur te steunen. Maar waarom trekken de andere partijen zich niet terug en steunen zij Grieve niet die de beste papieren heeft de Tories te verslaan? Zowel de Labour kandidaat MP Alexa Collins als Zoe Hatch van The Green Party geven aan het politieke proces niet te willen fnuiken. Labour zegt nooit deals te doen, maar altijd kandidaten naar voren te schuiven waar dat kan. ,,Dat democratische recht willen we mensen niet ontzeggen.’’

Ik heb een kort gesprek met Grieve.

Wat vindt hij ervan dat sommige conservatieven hem een verrader noemen? omdat hij Brexit probeert te stoppen?

,,Sommige mensen voelen dat zo. Ik vind dergelijk taalgebruik betreurenswaardig, maar dat is wat er met onze politiek is gebeurd. Het aantal mensen dat me tijdens deze campagne een verrader heeft genoemd, is niet meer dan tien geweest.’’

Wat is zijn motivatie?

,,Ik vind het belangrijk dat we hierover moeten debatteren. Zelfs als ik zou verliezen en we de EU zouden verlaten en Boris Johnson een grote meerderheid zou krijgen, denk ik niet dat het debat gaat stoppen. Ik denk dat dit debat over de relatie met Europa de rest van mijn leven zal duren. Als de EU overleeft, zie ik niet hoe we als VK er over twintig jaar buiten kunnen staan.’’

Wat zijn zijn kansen?

,,Ik zou het niet weten. Ik heb het gevoel dat mijn percentage stemmen omhoog gaat. Ik heb altijd het gevoel gehad dat het heel moeilijk zou zijn. Dit kiesdistrict heeft een enorme conservatieve meerderheid, maar ik denk niet dat het onmogelijk is. Ik zou niet teleurgesteld zijn, als het niet zou lukken, omdat ik zou weten dat ik m’n best gedaan heb. That’s all I could do.’’

Johnson vindt hij een oneerlijk persoon. ,,Ik heb geen verstandhouding met Boris Johnson. Zijn keuze voor Leave is alleen ingegeven vanwege persoonlijk voordeel. Hij is iemand die je niet kunt vertrouwen. Hij begrijpt het verschil tussen waarheid en leugen niet. ‘A Trumpian characteristic which I find very worrying.’
Veel van mijn conservatieve collega’s weten dat dit iets waar ze zich zorgen om moeten maken, maar ze drukken dat gevoel gewoon weg.’’

Hoe is de Conservatieve Partij veranderd?

,,De Conservatieve Partij is geen brede kerk meer. De partij heeft zich bevrijd van gematigden zoals ik. Ik denk dat de partij gecorrumpeerd zal worden doordat ze een leider hebben gekozen die de neiging heeft om leugens te vertellen. Dat is heel verontrustend en iets dat we niet eerder gezien hebben in de Britse politiek.’’

En wat betekent het voor het Verenigd Koninkrijk?

,,Ik ben een unionist. Wat Johnson doet, brengt de Unie in gevaar. Ik denk dat de situatie in Noord Ierland urgenter is, dan in Schotland, maar Schotland is de luns van de unie. Als we uit de EU vertrekken is er een veel grotere kans dat Schotland onafhankelijk wordt.’’

1 gedachte over “Dominic Grieve over verraad en Boris Johnson

  1. Bas

    Wat een mooi verhaal. Goed om te zien dat er ook binnen de conservatieven nog normale mensen bestaan. En John, wat schrijf je dit goed!

Reacties zijn gesloten.