Twee evenementen direct na elkaar is misschien een beetje te veel van het goede. Zelfs voor een gezelligheidsdier als ik ben ;-). Maar na de Black Isle Show in Muir of Ord toog uw verslaggever vrijdag naar de Moy Estate, op zo’n twintig kilometer van Inverness om de Highland Field Sports Fair bij te wonen. Ik verkeerde in de veronderstelling – en hoop – daar ook een soort Highlandscompetitie van sterke mannen bij te kunnen wonen met bijlen gooien, bomen sjouwen en touwtrekken, maar het was toch weer vooral een beursachtig evenement. Met veel stands en met de verkoop van Schotse outdoorkledij en bijzonder eten. Dit keer waren er wel allerlei organisaties aanwezig die zich bezighouden met zaken als bosbeheer, visserij en jacht. Ook waren er demonstraties met roofvogels en bikes.
Liefhebbers konden voor een paar pond meedoen aan het kleiduifschieten. En er kon ook met luchtbuksen worden geschoten en met katapults. En vanuit een roeibootje kon je jezelf bekwamen in het op de juiste wijze uitwerpen van een werphengel met vislijn die gebruikt werd bij het vissen op zalm. Het ging erom de lijn op de juiste plek uit te gooien. Wel iets voor echte mannen dus.
Geen politieke partijen dit keer. Toch heb ik enkele korte gesprekken gevoerd. Zoals met Wildlife fotograaf Neil McIntyre. Hij vertelde me dat het fotograferen van wildlife vooral een kwestie van er de tijd voor nemen is. Neil fotografeert van alles. Alhoewel hij vooral foto’s van herten had staan, fotografeerde hij ook ander wild. Hij had een camera met mega lens in camouflagekleuren uitgestald. Alles bij elkaar voor zo’n 14.000 pond. Maar, dan heb je ook wat…
We kwamen nog even te spreken over Schotse onafhankelijkheid. Neil was daar geen voorstander van. Volgens hem willen de meeste Schotten nog steeds in het Verenigd Koninkrijk blijven, ook na een Brexit. Hij herinnerde zich hoe het vorige referendum over Schotse onafhankelijkheid uit 2014 tot grote verdeeldheid had geleid onder de Schotten. Hij zag niets in een tweede onafhankelijkheidsreferendum.,, Het Verenigd Koninkrijk werkt goed voor ons.” Alhoewel Neil zelf ‘Remain’ had gestemd en in de EU wilde blijven, veranderde de uitslag van Brexit referendum niets aan zijn standpunt over onafhankelijkheid. Neil wees op een – in zijn ogen – ‘naar trekje’ van het Schotse nationalisme.,, De onverdraagzaamheid naar andersdenkenden toe. ”
Maihry Javrie werkt bij het Highland Archive and Registration Centre. Schotten kunnen hier hun stamboom in kaart brengen. Maihry is juist voor Schotse onafhankelijkheid.,, ik ben niet anti-Engels, maar anti-Westminster.” Maar met het houden van een tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid, moet worden gewacht totdat duidelijk is wat er gaat gebeuren met Brexit. Als definitief duidelijk is dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, moet er een tweede Schots onafhankelijkheidsreferendum worden gehouden, waarna een onafhankelijk Schotland weer lid moet worden van de EU. Maihry noemde het belang van immigranten voor de Schotse economie.,, Bijvoorbeeld de visserij in Aberdeen. De grote bazen stemden voor Brexit, maar realiseren zich niet dat veel immigranten uit Oost Europa tegen lage lonen in de visverwerkingsindustrie werken. Immigranten heb je nodig.”
De eerste dag van de Highland Field Sports Fair midden op het Moy landgoed, het evenement duurt twee dagen, werd traditioneel afgesloten met de terriërrace. Kleinere honden liepen in razend tempo achter iets aan dat als ‘prooi’ fungeerde. Het maakte me opeens duidelijk waarom er op het grote, groene middenterrein op 75 of 100 meter van elkaar – op de kop – twee fietswielen met trappers stonden opgesteld. Als een soort ketting werd nu tussen de beide fietswielen een groene rubberen draad gespannen. De honden die mee zouden doen, werden bij de start in kleine hokjes gestopt. Vlak voor hun neus werd een blauw speeltje als een ‘prooi’ aan die rubberen draad bevestigd. Door aan de trappers te draaien, kwam de rubberen ‘ketting’ met blauwe prooi in beweging. Aan de ene kant stonden de kooitjes met daarin de blaffende honden. Aan de andere kant de schreeuwende baasjes. Bij het ‘Go’ signaal gingen de luikjes van de hondenhokjes open en werd er aan de trappers gedraaid. Daardoor verplaatste de blauwe prooi zich in razend tempo van de ene kant van het veld naar de andere kant, achterna gezeten door zes fanatieke hondjes. Wie het eerst over de finish kwam, waar de baasjes stonden, had gewonnen. Na drie heats en twee halve finales, was het uiteindelijk Pepsi die zich kampioen mocht noemen en kwam er een einde aan dag 1. Ik vond het gedrag van de baasjes minstens net zo interessant…
Op weg naar de parkeerplaats kwam ik nog een Schotse Paulus de boskaboutermuzikant tegen en viel er een glas uit mijn bril op de grond in twee stukken, maar dat mocht de pret allemaal niet drukken… De Highland Field Sports Fair experience was voor mij voorbij.