Een mars voor Schotse onafhankelijkheid in Dundee

DUNDEE – Als Schotse strijders die net hebben meegedaan aan een veldslag tegen de Engelsen dalen de demonstranten zaterdagmiddag om 14.30 uur de heuvel af bij Magdalen Green in Dundee. In een zee van blauwe en gele Schotse vlaggen, vergezeld door doedelzakspelers, lachend, trots en vol zelfvertrouwen, gaan ze op weg naar de muziekkoepel in Magdalen Green. Daar vindt de afsluiting plaats van de manifestatie voor Schotse onafhankelijkheid. Vanaf Baxter Park hebben duizenden demonstranten zojuist door het centrum van Dundee gelopen. Zij hebben de stad en Schotland laten horen dat de droom van onafhankelijkheid nog springlevend is.

door John Spijkerman

De mars voor onafhankelijkheid start in Baxter Park en wordt georganiseerd door een organisatie die zich ‘All under one Banner’ noemt. Iedereen die voor onafhankelijkheid is, kan zich hierbij aansluiten. Het deelnemersveld is dan ook zeer divers: van de Scottish National Party (SNP) tot de Internationale Socialisten en de Gepensioneerden voor onafhankelijkheid. De afgelopen maanden zijn er al marsen geweest in Glasgow en Inverness en vandaag is Dundee dus aan de beurt. En in oktober is er nog een grote afsluitende mars in Edinburgh.
Samen met mijn twee nieuwe vrienden David Smart en Fred Bruce uit Brechin ben ik zaterdagmorgen naar Dundee afgereisd. Ik ontmoette Fred donderdagmiddag bij de Blether-In in Brechin, een soort instuif voor mensen die onafhankelijkheid steunen en kon meerijden naar Dundee. David en Fred zijn allebei gepensioneerd en voorstanders van onafhankelijkheid en ze hebben allebei een Schotse vlag meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *