Een middagje met Joy Morrissey in Taplow

TAPLOW – Joy Morrissey is het nieuwe gezicht van de Conservatieven in het kiesdistrict Beaconsfield. In het dorpshuis van Taplow, 3 kilometer van Maidenhead, organiseert de Conservatieve Partij vrijdagmiddag een verkiezingsbijeenkomst waar de nieuwe kandidate haar opwachting zal maken. Een mogelijkheid tot kennismaking. De Tories moesten op zoek naar een nieuwe kandidaat MP voor de verkiezingen nadat Dominic Grieve de partij werd uitgezet of zich zelf buiten zijn partij plaatste.

Het kiesdistrict Beaconsfield is een echt conservatief bolwerk. Het is eigenlijk ondenkbaar dat iemand anders dan een Conservatief hier MP kan worden. Dominic Grieve had er een meerderheid van meer dan 20.000 stemmen. Als onafhankelijk kandidaat bindt hij nu de strijd aan met zijn voormalige partij en met Joy Morrissey. Als gebaar van respect voor Grieve hebben de Liberaal Democraten hun eigen kandidaat in Beaconsfield teruggetrokken. Maar het lijkt een onmogelijke opdracht… Grieve was een Remainer en een prominente Tory en 22 jaar de MP voor dit kiesdistrict. Stiff upperlip, welbespraakt en intelligent en klassiek Tory. Grieve is slachtoffer van de Brexitrevolutie die het aanzien van de Conservatieve Partij veranderde.

Het contrast tussen de knappe Joy Morrissey en de wat stijve Grieve is groot. Joy Morrissey is jong, toegankelijk en prettig in de omgang. Ze woont nu nog in Londen, maar is van plan na haar verkiezing als MP te verhuizen naar het kiesdistrict. Van oorsprong is ze Amerikaanse. Ze heeft gewerkt heeft in de filmindustrie en heeft gestudeerd aan de London School of Economics. Morrissey is een ‘sociale Tory’.  Haar interesse gaat uit naar het onderwerp sociale rechtvaardigheid. Ze heeft al tien jaar campagne gevoerd voor de Conservatieven en is nu nog raadslid in Londen. Ze is getrouwd met een Engelsman en heeft de Britse nationaliteit.

George Sandy is de lokale voorzitter van de Conservatieve afdeling waar het kleine dorpje Taplow onder valt. Taplow is een mooi Engels dorpje, dat me een beetje doet denken aan de misdaadserie Midsomer Murder. Het is eigenlijk ongekend dat er binnen dit nette kiesdistrict dit jaar een coup is gepleegd die ertoe heeft geleid dat Dominic Grieve niet langer Tory MP voor het kiesdistrict kon zijn. Veel Conservatieven binnen het district zijn laaiend op Grieve vanwege zijn Brexit-standpunt en zijn steun voor een tweede referendum.

Ook George Sandy heeft geen goed woord over voor Grieve.,,Als MP voor dit district was hij prima, maar niet waar het om Brexit ging. Dominic Grieve is onze aartsvijand geworden omdat hij tegen zijn eigen partij heeft gevochten en tegen zijn eigen regering om de Brexitdoel te dwarsbomen.’’ Sandy vertelt dat er bij de  verkiezingen in 2017 drie partijen waren – de Conservatieven, Labour en UKIP – die zeiden dat ze het resultaat van het referendum zouden eerbiedigen. Ze behaalden hier 89,6% van de stemmen.’’ Voor Sandy betekent dit dat 89,6% van de mensen in dit kiesdistrict dus Brexit steunt. Dat laatste lijkt wat kort door de bocht in een district waar een kleine meerderheid voor Leave stemde in 2016.

Volgens Sandy is Dominic Grieve het probleem. ,,Hij heeft Brexit nooit gesteund en hij vertegenwoordigde de Conservatieve Partij.’’ Is hij een verrader? ,,Ja., veel mensen gebruiken dat woord om hem mee te karakteriseren. En de hele tijd gaat hij heen en weer naar Brussel om te overleggen met Barnier, Tusk en Juncker om ze te adviseren over de Britse politieke positie. Hij handelde tegen het belang van onze regering. Hij spreekt voor de Fransen. Hij is zelf half Fans. Hij heeft een huis in Frankrijk. Wat zou het prachtig voor hem zijn als hij de Brexitdeal van tafel zou kunnen krijgen en daarvoor beloond zou worden met een mooie baan in het Europees Hof van Justitie.’’ Sandy is geen fan van Dominic Grieve: ,,Hij is oprecht over zijn eigen ambitie, maar het is alleen eigen belang.’’

En dan is het tijd voor Joy…

Intussen heeft het zaaltje zich gevuld met een man of 25 en arriveert Joy Morrissey een kwartier te laat omdat ze het dorpshuis niet kon vinden. ,,Taplow is een van de mooiste, idillische plekjes in het hele kiesdistrict,’’ breekt ze het ijs. Ze vertelt hoe belangrijk het is om een huis te hebben om iets te doen aan dakloosheid.  Vooral veteranen hebben haar warme aandacht.’’ ,,I have two brothers in the military.’’

 

Ze heeft al tien jaar campagne gevoerd voor de conservatieven en maakt zich sterk voor ‘conservatieve waarden’. ,,Deze verkiezingen zijn belangrijker dan die we in lange tijd hebben gehad. We hebben Jeremy Corbyn, die ons socialisme en marxisme biedt, hogere belastingen een einde aan privéscholen. Hij wil een systeem dat door de staat wordt gerund. Aan de andere kant hebben we de Conservatieven die het land vooruit proberen te brengen door Brexit uit te voeren en die een sterkere economie willen.’’ Volgens Morrissey gaat het om een strijd tussen het socialisme van Corbyn en de conservatieve waarden van de Tories. Morrissey voorspelt dat labour het  beter gaat doen dan mensen verwachten. Vooral onder jongeren geniet Labour veel steun, vertelt ze.

Morrissey vertelt dat het bij deze verkiezingen niet alleen om Brexit gaat, maar ook om allerlei lokale kwesties zoals de slechte kwaliteit van de wegen, het maken van een afspraak bij de dokter, het onderwijs, de luchtkwaliteit en het milieu. Een ’No deal’ ziet ze niet snel gebeuren. Beide partijen hebben volgens haar een economisch belang er op een goede manier uit te komen. Ze verdedigt Boris Johnson. ,,Boris Johnson heeft als burgemeester een hoop bereikt en hij heeft een deal gesloten met de EU terwijl iedereen zei dat niet ging gebeuren. Boris in diskrediet brengen is onze partij in diskrediet brengen.’’ Onder druk presteert hij volgens Morrissey het beste. ,,Vooral in een crisissituatie. Ik denk dat hij Brexit zal uitvoeren en dat hij het ook kan.’’

Morrissey is diplomatiek als ik haar vraag hoe ze het vindt om de strijd tegen Dominic Grieve te moeten aanbinden: ,,De hele situatie is heel verdrietig. Ik zou willen dat hij met me mee kon gaan en dat we alles wat er de afgelopen twintig jaar is bereikt, zouden kunnen vieren. Ik zou niet in deze positie terecht zijn gekomen als iedereen voor de Brexitdeal had gestemd.’’ Een overwinning voor de Conservatieven is niet vanzelfsprekend. Morrissey wil daarom zoveel mogelijk kiezers bereiken ,,Ik ga van straat tot straat en deur tot deur. De onafhankelijke kandidaat heeft veel steun. Er zijn veel openbare bijeenkomsten. Op de twaalfde december weten we wat het resultaat wordt.”