‘Hoge opkomst Is belangrijk bij’ March for People’s Vote

LONDON – Na Liverpool, Birmingham ontmoet ik Mister StopBrexit Steve Bray voor de derde keer donderdag in Londen. Samen met een aantal medestrijders staat Steve voor de Houses of Parliament in Londen. Zijn boodschap ‘Bollocks to Brexit’ is nog steeds hetzelfde. ‘Weg met Brexit’. In zijn rechterhand houdt Steve een bord met de aankondiging voor een demonstratie op zaterdag 20 oktober om 11.00 uur in Park Lane in Londen. Vandaag dus. Inzet van de deelnemers aan de ‘March for a  People’s Vote’ is een tweede referendum over Brexit.

Door John Spijkerman

Met luide stem schreeuwt Steve ‘Bollocks to Brexit’ richting parlementsgebouwen. Zijn outfit is ook ongewijzigd, met zijn karakteristieke blauwe hoed, de EU vlag en de Union Jack losjes rond zijn schouders gedrapeerd.
Steve is nog net zo strijdlustig als enkele weken geleden. Ik constateer hoe hij zich op het grasveldje bij de Houses of Parliament waar de buitenlandse cameraploegen altijd filmen met op de achtergrond The Houses of Parliament, handig positioneert op het grasveld achter een Arabische verslaggever die bericht over de Brexit-onderhandelingen. Steve is in duidelijk in beeld met al zijn vlaggen en borden als de camera draait.
Steve wil Brexit tegenhouden, maar de tijd begint te dringen. ,,Theresa May heeft het over een verlenging van de verlenging van de transitieperiode na 29 maart 2018. Al die verlengingen betekenen grote onzekerheid voor het bedrijfsleven die nog vele jaren gaat duren.. Dat is niet goed voor de belastingopbrengsten. Het kost ons nu al een half miljard per week.”

Steve heeft goede hoop dat de mensen die in 2016 ‘Leave’ stemden omdat ze extra geld wilden voor de gezondheidszorg of als een proteststem, nu van mening veranderd zijn.
Ook binnen de grote politieke partijen ziet hij wat verschuivingen. Maar volgens Steve zit het probleem bij Labour en bij Jeremy Corbyn. Als Labour de roep om een tweede referendum volmondig omarmd had, was alles heel anders gelopen, is zijn overtuiging.,,But the problem is, that Jeremy Corbyn is a communist. Hij zal nooit  aan de macht komen. In de polls staat Labour vier procent achter op de Tories, terwijl ze twintig procent voor zouden moeten staan. Geef Labour een andere leider en ze winnen de verkiezingen. Jeremy Corbyn is een ‘Leaver’. Hij is tegen de EU. De jongeren bij Labour die Corbyn toejuichen, zijn gebrainwasht. Corbyn is de reden dat dit zich nu al zolang voortsleept. En dat Theresa May nog steeds aan de macht is, komt omdat er binnen haar eigen partij geen echt alternatief voor haar is.”

Steve spreekt regelmatig met parlementsleden, leden van het Europees Parlement en leden van het House of Lords. Ze komen naar hem toe of hij achtervolgt ze. ,,Ik vraag de parlementsleden op wat voor manier Brexit goed voor mij zal zijn. Maar ze hebben geen antwoorden, sommigen proberen me echt te ontlopen. De regering had in 2016 vanaf het begin eerlijk moeten zijn, maar sommige Tories wilden kostte wat kost het referendum winnen. Zelfs als dat betekende dat er vals gespeeld en gelogen moest worden.”

Motivatie
,,Wat me alle adrenaline en energie geeft om dit te kunnen doen, is er voor te zorgen dat Brexit nooit plaatsvindt. Ik heb een dochter en een kleinzoon en ik wil dat zij een toekomst hebben in de EU.”
,,De regering wil parlement buitenspel zetten en ze geen stem geven over de deal.” Maar volgens Steve is het onbestaanbaar dat het parlement er niets over zou kunnen zeggen.
Mr Stopbrexit krijgt heel wat naar zijn hoofd geslingerd. Zelfs doodsbedreigingen, maar het weerhoudt hem er niet van actie te voeren. ,,You only die once.” Steve hoopt op een hoge opkomst zaterdag bij de mars. ,,Ze hebben het zelfs over half miljoen mensen.”

Lynne Hall en Elsbeth Williams

Wie zaterdag in ieder geval ook van de partij is, is de 81-jarige Lynne Hall. Zij loopt donderdag rond met een Union Jack met daarop de namen van de zes graafschappen in Noord-Ierland. ,,Ik woonde er vroeger. Ik weet wat het is om met een spiegel onder je auto te kijken of er geen bom onder zit.” Mocht Brexit toch doorgaan, dan denkt ze dat Noord Ierland zal samengaan met Ierland. ,,Het zijn alleen de hard-line protestanten die bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven. De meeste mensen in Noord Ierland willen gewoon verder. Als er een grens komt, gaat het allemaal opnieuw beginnen, want de mensen die geweld willen gebruiken, zijn niet verdwenen.”

Lynne protesteert en voert actie voor haar kleinkinderen, zegt ze. ,,Ik ben hier al een jaar. Steve staat er vanaf het begin, twee jaar geleden. Ik ben hier drie dagen in de week en sta hier omdat ik zeven kleinkinderen heb, die in de 20 zijn. Twee maken er gebruik van het Erasmusprogramma. Drie zijn er wetenschappers op het National Physical Laboratory dat fondsen dreigt kwijt te raken. Een paar zijn er ingenieur en ik heb ook een achterkleinzoon die 11 is en net aan zijn middelbare school begint en ik wil dat hij dezelfde mogelijkheden krijgt met het Erasmusprogramma, die de anderen ook hebben gehad.” Als 81-jarige is de urgentie wat groter om nu actie te voeren, vertelt Lynne.
Een foto van haar, als Brexitdemonstrant met een bord met daarop de tekst ‘Brexit? Is it worth it’ hangt op een tentoonstelling in de National Portrait Gallery.
Dat mensen boos zullen zijn als Brexit niet doorgaat, vindt Lynne niet erg. ,,De bedoeling is dat Brexit vooral ten goede komt aan de miljardairs”, stelt Lynne.,, Ze willen de gezondheidszorg privatiseren. Laat er maar burgerlijke onrust komen, dan ziet iedereen wat voor mensen het zijn. Het zijn fascisten. Wij, de gewone mensen, doen er niet toe. May die zegt dat er een ‘meaningful vote’ in het parlement  komt terwijl er maar twee keuzes zijn: haar Brexit of No deal. Wat voor keus is dat?  ‘Wil je doodgeschoten worden of onthoofd’.
Dat voorstanders van Brexit kritiek hebben over het gebrek aan democratie in Brussel overtuigt haar niet. ,,Al die praatjes over de Brusselse bureaucratie. Het is daar democratischer dan hier in Westminster.”

Ondemocratisch
Alhoewel ze zelf niet in het referendum mocht stemmen, voert Elsbeth Williams wel actie voor een People’s Vote. ,,Het was geen democratische stemming. Ik mocht bijvoorbeeld niet stemmen omdat ik al meer dan 15 jaar in Spanje woonde. En er is illegale beïnvloeding geweest bij het referendum en dat moeten ze onderzoeken. Waarom zouden we niet nog een keer mogen stemmen? Hoe kun je het houden van nog een referendum ondemocratisch noemen?  Je moet kijken of dit het beste is voor het land. De enige reden dat we in 2016 een referendum hadden, was om de Conservatieve Partij te redden. Dat May zei ‘I’ll deliver Brexit’, was vooral bedoeld om haar eigen politieke carrière veilig te stellen en niet voor het land.”
,,Mainstream media en politici noemen ons verraders. Ik denk dat de kans op een People’s Vote, toeneemt. Toen ze het voor het eerst hadden over een People’s Vote, zei iedereen ‘gekkenwerk’ Nu praten ze erover bij de BBC.” De demonstratie is daarom belangrijk en vooral ook een hoge opkomst. ,,Alle opties liggen op tafel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *