‘Ik heb heel wat moeilijke tijden meegemaakt’

Op een parkeerplaats aan zee in Cruden Bay, net boven Aberdeen, ontmoet ik Roddy Mc Kenna (50) en Garry Mc Kenzie (47), twee vrienden uit Dundee. Ze zijn al zes dagen onderweg in Roddy’s grote campervan. Achterop is een sticker geplakt: ‘Disabled driver’. Tien jaar geleden werd Roddy getroffen door een hersenbloeding. Hij was nog maar 40. Na een langdurige revalidatie herstelde hij grotendeels. Een been is deels verlamd en hij moet soms iets langer denken. Toch heeft hij ‘gewoon’ na zijn hersenbloeding opnieuw zijn rijbewijs gehaald. Het duurde wel vijf jaar voordat hij zelfverzekerd genoeg was om opnieuw rijexamen te doen, maar met succes dus. Nu rijdt hij rond in een aangepaste campervan. Daarom zit die sticker achterop de auto. Om medeweggebruikers om wat begrip te vragen als Roddy wat langzamer reageert in het verkeer. Vooral ‘multi-tasken’ vind ie soms lastig.
Buiten met uitzicht over zee, rookt hij een sigaret en laat zijn bulldog Millie uit. En nu reist hij met zijn vriend Garry in zijn campervan door Schotland. Ze wilden wat nachtfotografie doen in Cairngorms National Park en de melkweg fotograferen. ,,Maar het was bewolkt en het plan is niet gelukt.” Garry zou hem ook leren vissen. Ze hebben wel gevist, maar Roddy heeft niks gevangen. De enige die wat heeft gevangen, was Garry. Tijdens hun samenzijn lachen en praten ze veel: over vriendschap, een gedeeld verleden en over politiek. Beiden zijn voorstander van een onafhankelijk Schotland, maar waar Garry tijdens het Brexit-referendum ‘Leave’ stemde, koos Roddy voor ‘Remain’.

Een uur later zit ik in de camper van Roddy en Garry om nog wat door te praten. We zitten aan tafel en Mollie slaapt voorin in de auto. Ze snurkt en laat winden.,,She’s got wind”, verontschuldigt Roddy het gedrag van zijn hond. Garry heeft een relatie gehad met twee zusters van Roddy. Hij heeft een zoon uit een van die relaties. Behalve vriendschap is er dus ook een familieband.

,,Ik stemde voor onafhankelijkheid, niet omdat ik anti-Engels ben, maar anti-Westminster”,zegt Garry.,,Ik ben niet tegen de Engelsen. Ik heb familie in Engeland. Het is de ‘Westminster powerbubble’. Ze zijn zo corrupt. Daarom stemde ik voor Schotse onafhankelijkheid. Hetzelfde geldt voor de machtsconcentratie in Brussel. Daarom stemde ik ‘Leave’.,,Ze zijn daar aan niemand verantwoordelijkheid aan schuldig. Dat is niet democratisch. Als manier om oorlog te voorkomen, was Europa fantastisch. Economische samenwerking was prima, maar politieke centralisatie waar Duitsland en Frankrijk het voor het zeggen hebben… Maar een onafhankelijk Schotland weegt zwaarder voor mij dan uit Europa stappen”, betoogt hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *