Met de muziek mee in Omagh

Van nature heb ik niets met uniformen. Misschien herinnert het me te veel aan de wereld van het leger en mijn strenge, afstandelijke en autoritaire beroepsmilitairvader, maar zaterdagavond vind ik de onberispelijke, kleurige en zeer diverse uniformen die ik zie tijdens de parade in Omagh indrukwekkend en mooi. En de muziek is heerlijk om naar te luisteren. Marsmuziek leeft in Noord-Ierland en hoort bij de protestantse cultuur. Vanavond zijn het zo’n dertig protestantse bands die paraderen door de straten van Omagh tijdens de 42ste jaargang van de OPBFB parade. Veel jonge leden ook: jongens en meisjes en zelfs de allerkleinsten mogen meedoen om als volleerd tamboermaitre hun stok in de lucht te gooien.

Sinds ik een week geleden de aankondiging zag staan, heb ik me afgevraagd wat de afkorting OPBFB in vredesnaam kon betekenen, maar vanavond krijg ik een antwoord.,,Old Protestant Boys Flute Band”, zegt een grofgebouwde protestantse boer met bruine ondertanden tegen mij. We staan op de plek waar straks de parade langs zal komen. Aan de overkant van de weg zit zijn vrouw in het meegebrachte zomerstoeltje. Het duurt nog minimaal een uur voordat het hier begint, maar zij heeft zich al geïnstalleerd en bereidt zich waarschijnlijk mentaal voor op wat komen gaat. Behalve zijn vrouw heeft de boer een grote blauwe tractor met laadbak meegenomen.  Daarin heeft hij een camera op statief geplaatst. Vanuit die laadbak gaat hij filmopnamen maken van de parade die over een uur begint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *