Pompoenen in een kruiwagen en vleermuizen in de lucht

GOLDHANGER – Op de Maldon Road op weg naar Colchester zie ik aan mijn linkerkant een veld vol met oranje pompoenen. In de blauwe lucht hangen twee rode vleermuisvliegers. Daar wil ik een mooie foto van maken: een pompoenenveld met de blauwe lucht als omlijsting.

Ik sla meteen linksaf en kom terecht op het erf van de Cobbs Farm. Met Halloween in aantocht, worden hier de pompoenen verkocht die ik net al op het land gezien heb. In alle maten en soorten.
Ik parkeer mijn auto en loop richting de ingang van het veld waar oranje geschilderde hooibalen de entree verraden en waar de pompoenen liggen. Vlakbij de ingang, in de schaduw, staat een lange man. Beter gezegd, hij leunt tegen een grote bak die gevuld is met oranje pompoenen. Daarnaast staat nog een bak met andersoortige pompoenen, ‘squash’. Deze exemplaren zijn vooral bedoeld om te eten. In de hoek staan twee kruiwagentjes die gebruikt kunnen worden om de pompoenen in te vervoeren.

De boer heet John. Samen met zijn vrouw Becky en dochter Elisa zijn ze deze week bezig met de pompoenenverkoop aan particulieren. Het is het tweede jaar dat ze dit doen. Normaal verkochten ze alleen aan supermarkten. John zegt dat hij zo’n 80.000 pompoenen heeft verkocht aan de supermarkten. Midden mei worden de zaadjes geplant en begin oktober worden de pompoenen geoogst.
,,Deze pompoenen hebben hier ook gestaan”, wijst hij naar het veld met de oranje pompoenen en de rode vleermuisvliegers.,,Maar ik heb er nog veel meer die ik elders verbouw.” In totaal heeft hij veertig hectare met pompoenen verbouwd. ,,Het was een goed jaar, maar het wel droog en we hebben wat moeten sproeien.”
Halloween is hier echt wel een dingetje. Na Kerstmis staat Halloween op de tweede plek qua uitgaven, weet boer John te melden.

De verkoop van pompoenen aan particulieren is vooral een gezinsgebeuren, merk ik als ik rondkijk. De bezoekers wonen in een straal van tien mijl rond de boerderij. Vaders en moeders en enthousiaste kinderen komen hun eigen pompoenen uitzoeken in verschillende groottes. Het echte werk vindt natuurlijk thuis plaats als de pompoenen veranderen in allerlei griezels.

Boerin Becky en dochter Elisa zijn druk bezig wat hooibalen te veranderen in een muis. ‘Marley’ is de naam van het beestje. Met een spuitbus worden de laatste kleuren aangebracht. Verderop ligt al een spin van hooi en ik zie ook een kat. ,,Dit veld is bestemd voor de verkoop aan particulieren”, vertelt Becky. ,,Vorig jaar bedachten we dat het leuk zou zijn wat van onze klanten te ontmoeten. Veel mensen komen er op af en veel mensen zijn teruggekomen, wat fijn is.”
De meeste pompoenen worden als voedsel verkocht. ,,Er zijn ook wat Amerikanen die ze kopen voor Thanksgiving. Er zijn aardig wat Amerikaanse legerbasissen in de omgeving. But we’d rather keep it as a farm thing, than as a Halloween thing, too much.”

Al met al lopen er maandagmorgen aardig wat gezinnen rond met nog lege of al gevulde kruiwagens. Boer John kijkt er voldaan naar. De kleine pompoenen kosten 1 pond en voor de allergrootste betaal je 8 pond. Voor een kruiwagentje gevuld met vijf ‘normale’ pompoenen betaal je al gauw een pond of 20. Een leuke bijverdienste….