Ukippers willen onafhankelijkheid terug

BIRMINGHAM -,,Als het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 de Europese Unie (EU) niet verlaat, ontstaat er hier burgerlijke onrust,” waarschuwt Derek Walker.,, En het zal niet vreedzaam zijn”. Pet op, megafoon in de hand struint de Ukip-aanhanger door het gangpad bij het ICC gebouw waar de Britse Conservatieven hun partijconferentie houden. Hij probeert de Tory congresgangers te overtuigen of te overdonderen met zijn boodschap dat het VK echt uit de EU moet.,, Wij willen onze onafhankelijkheid terug.”

Door John Spijkerman

Aan de rand van de Tory partijconferentie in Birmingham ontmoet ik dan eindelijk echte Ukippers. Wel een stuk of zes, afkomstig uit de omgeving van Birmingham.
Onder leiding van de charismatische Nigel Farage beleefde de United Kingdom Independent Party (UKIP) gouden tijden. Belangrijkste onderwerp was dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU moest en zijn onafhankelijkheid terugkrijgen. Die was immers verpatst aan Brussel. De opkomst van Ukip ging ten koste van zowel Tories als Labour, maar vooral de Tories zagen in Ukip een bedreiging. Binnen de Conservatieve Partij wemelt het van de Eurosceptici. Met het organiseren van een referendum kwam David Cameron tegemoet aan die groep en wilde hij Ukip de wind uit de zeilen nemen. Het eindigde in Brexit, het aftreden van Cameron en de opkomst van Theresa May die de onderhandelingen met de EU mocht gaan voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *