Van couchsurfing naar homoseksualiteit in de Presbyteriaanse kerk

Daar gaat Viktor uit Duitsland. Een bebrilde, bebaarde, jonge en vriendelijke man die door Ierland trekt en taalkundig onderzoek doet. Zijn lange gestalte, met zware rugzak en tent, verplaatst zich naar de weg waar hij op zoek gaat naar een lift van Noord-Ierland naar Ierland om daar zijn taalkundig onderzoek voort te zetten naar het Iers Engels. Ik zwaai hem uit en zie mezelf – als in een flits – dertig jaar geleden, jong en onbevangen, een heel leven nog voor de boeg.

Ik heb Viktor ontmoet tijdens een tweede verblijf in Irvinestown, een plaatsje niet ver van Enniskillen in Noord-Ierland. Begin mei heb ik hier ook een aantal nachten doorgebracht in de woning van Steven, een methodistische predikant in Pettigo en Irvinestown. Op mijn 56ste heb ik het couchsurfing ontdekt en zo Steven ontmoet. Een handige manier om mensen te leren kennen als je rondreist in het buitenland. Je stapt echt iemands wereld binnen en ziet het leven in een ander land van de binnenkant zoals je dat als toerist nooit te zien krijgt.

Het inschrijven op de couchsurfingapp voelde een beetje als een datingsite. Met foto’s en informatie over jezelf om potentiële gastheren en -vrouwen een goed beeld van jezelf te geven, zodat ze weten wat voor vlees ze in de kuip hebben, mochten ze je uitnodigen of mochten ze je verzoek tot een verblijf honoreren. Twee keer ben ik uitgenodigd: een keer door Joe Wall uit Mullinavat in Ierland en een keer door Steven Foster uit Irvinestown in Noord-Ierland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *