Dalradian wil goudmijn met fabriek in natuurgebied The Sperrins

GREENCASTLE/THE SPERRINS – De goudkoorts houdt Noord-Ierland in zijn greep. Het Canadese bedrijf Dalradian heeft bij het Departement voor Infrastructuur een vergunning ingediend voor een goudmijn en een verwerkingsfabriek vlakbij Greencastle in natuurgebied The Sperrins. Het bedrijf verwacht dat over twee jaar duidelijk is of de vergunning wordt toegekend. Een groep inwoners uit Greencastle is fel gekant tegen de plannen en zal er alles aan doen deze tegen te houden.

door John Spijkerman

Is het een enorm werkgelegenheidsproject en een ongekende kans voor het bevorderen van de regionale economie in graafschap Tyrone? Of is het een onherstelbare aantasting van het landschap, de cultuur en de geschiedenis in The Sperrins en een aanslag op de gezondheid van de inwoners? De vergunningsaanvraag voor een goudmijn en een verwerkingsfabriek bij Greencastle zoals die in november 2017 werd ingediend, houdt de gemoederen flink bezig. De standpunten liggen mijlenver uit elkaar en lijken onoverbrugbaar.

De vergunningsaanvraag, onderbouwd met een 10.000 pagina’s tellend rapport, is zeer omstreden omdat de fabriek die Dalradian wil bouwen, tijdens het verwerkingsproces gebruik maakt van het levensgevaarlijke cyanide. Dat is een groot gevaar voor de inwoners, maar ook voor de bredere regio, zeggen de tegenstanders. Vervuild water dat tijdens de goudwinning gebruikt wordt, kan mogelijk in het milieu terechtkomen. Flinke plensbuien hebben het afgelopen jaar al tot flink wat erosie geleid in natuurgebied The Sperrins – an area of outstanding beauty.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *