Elke stem telt in kiesdistrict St Ives in Cornwall

Een mooie dag vandaag in Praa Sands, in het zuidwesten van Cornwall. Prachtig weer, zon en politiek. Ook in de meteorologische winter is het hier mooi met het uitzicht op Mounts Bay. Ik ben in het kiesdistrict St Ives and the Scilly Isles, waar een felle strijd wordt gevierd tussen de huidige conservatieve MP Derek Thomas en zijn uitdager en vroegere MP in dit district, Andrew George. In 2017 won Thomas met zo’n 300 stemmen verschil van George.

De Liberaal democraat is hier 18 jaar MP geweest in een kiesdistrict dat vanaf 1997 haast automatisch voor de Liberaal Democraten was. Wat ook bijzonder is dat beide kandidaten een achternaam dragen die tegelijkertijd voornaam is. Ik zie hier ook eindelijk weer posters voor de ramen en in tuinen wat er op duidt dat er hier veel politieke activiteit is.

In Penzance zijn de beide hoofdkwartieren van de grootste partijen gevestigd. Als ik aanbel bij de Conservatieven krijg ik te horen dat hun kandidaat, Derk Thomas, er niet is. Ik geef m’n kaartje af, maar weet eigenlijk meteen al dat mijn poging om met een conservatieve kandidaat in contact te komen, tot mislukken gedoemd is. Dan maar naar het pop up kantoor van de Liberaal Democraten aan de overkant van de smalle straat. Daar praat ik met Liz, die hier de campagne van Andrew George organiseert. Ze geeft leiding aan een flink aantal vrijwilligers die folders vouwen of ‘handgeschreven’ brieven in enveloppen stoppen. Klaar om opgestuurd te worden.
Wat opvalt is het grote enthousiasme en het aantal vrijwilligers. In de huidige campagne zijn die vrijwilligers onmisbaar. Maar ook de tomeloze inzet van de kandidaat zelf wordt gevraagd. Tenmiste vier weken lang moet hij of zij op de deuren kloppen om toch vooral zoveel mogelijk mensen Conservatief of Liberaal Democraat te laten stemmen. Labour maakt hier in dit district geen kans. Onder het motto dat een stem voor Labour dus een verloren stem is, heeft een aantal Labour stemmers een actie opgezet om toch vooral te stemmen voor Andrew George, de enige kandidaat die de conservatief Derek Thomas hier kan verslaan. Tactical voting noemen ze dat hier.

Het persoonlijke contact van de kandidaat met zijn of haar kiezers is belangrijk. Daarom gaat de kandidaat langs de deuren. Canvassen heet dat. Politieke partijen krijgen lijsten met namen en adressen van mensen die mogen stemmen. Die lijsten worden gebruikt als er gecanvast gaat worden. Belangrijk is het dat mensen gaan stemmen en zich hebben laten registreren als kiezer. Registreren kan inmiddels niet meer. Bijna een derde van de kiezers stemt niet meer tijdens de algemene verkiezingen. Best wel veel, vind ik.
Het aantal mensen dat niet gaat stemmen, heeft straks een enorme invloed op de uitslag. En hoe gemotiveerd zijn de overige kiezers en hoe belangrijk vinden ze het om te gaan stemmen? En wat wordt de invloed van het weer? In de metereologische winter wil het nog weleens slecht weer zijn: storm en regen in plaats van het prachtige weer nu. En wie gaat daar van profiteren?

Er is onmiskenbaar een gevoel van vermoeidheid bij de kiezers. Mensen zijn het zat. ‘Get Brexit done’, zeggen de Tories. Natuurlijk is het helemaal niet zo eenvoudig, maar de eenvoud van de boodschap en de hoop die er uitspreekt, valt goed bij het electoraat.

Dat Liberaal Democraten op hun verkiezingscongres gezegd hebben dat ze Brexit zouden cancellen, als ze de macht zouden krijgen, valt niet goed bij veel kiezers. Veel mensen vinden dat niet erg democratisch. Kandidaat Liberaal Democraat Andrew George zegt ’s middags dat hij er veel last van heeft tijdens het canvassen en dat hij wat uit te leggen heeft. Geen slimme verkiezingsstraregie dus. De Liberaal Democraten hadden het bij hun belofte van een tweede referendum moeten houden, een People’s Vote. Inmiddels is de verkiezingsstrategie weer aangepast.

Verwarring is er ook omdat in de zes kiesdistricten in Cornwall naast de Liberaal Democraten ook een Liberale Partij meedoet. Alleen blijken drie van de kandidaten van die Liberale Partij voormalige leden te zijn van het extreem rechtse UKIP, dat rabiaat Pro-Brexit is. Is hier sprake van bewuste misleiding om de liberale kiezer in verwarring te brengen? Bij de Liberaal Democraten geven ze het advies om de vogel te stemmen, verwijzend naar het eigen logo op het stembiljet.

De Liberaal Democratische kandidaat Andrew George canvast deze middag in een ‘council housing estate’, een woonwijk met sociale huurwoningen, in het vissersdorpje Newlyn, dat naast Penzance ligt. De inschatting is ongetwijfeld dat de Liberaal Democraten hier nog wel wat stemmen kunnen weghalen bij Labour. En afgaande op de reactie die George krijgt aan de deur, lijkt daar wel wat in te zitten. Al met al zijn er best wat mensen hier die hun steun uitspreken voor Andrew George. En bij deze verkiezing hier in het kiesdistrict St Ives, telt elke stem.