John Blair van The Alliance Party doet gooi naar zetel in South Antrim

ANTRIM – Tijdens mijn bezoek aan Noord Ierland eerder dit jaar ontmoette ik John Blair, kamerlid, MLA, voor The Alliance Party in Stormont. Alhoewel het parlement al bijna duizend dagen niet meer vergadert, zijn er nog wel kamerleden. Blair is daar een van. Hij is kamerlid voor South Antrim. Voor hetzelfde kiesdistrict wil hij nu MP in Westminster worden. De huidige MP is Paul Girvan van de DUP.

De strijd in South Antrim wordt een strijd tussen drie partijen, verwacht David Ford. DUP, The Alliance en UUP. Ford is voormalig partijleider van The Alliance Party en was tot 2016 minister van Justitie. Op zaterdagmorgen loopt hij samen met wat partijactivisten gewoon mee door de wijken Parklands, Millhouse en Bush Manor. ,,Een derde van de stemmen is genoeg’’, denkt Ford. Hij denkt dat de DUP niet boven de 33 of 34 procent kan uitkomen.

Ook John Blair zelf is zaterdagmorgen van de partij. En natuurlijk miezert het. Gewapend met een stapel folders gaat hij energiek van deur tot deur. Waar in Nederland in campagnetijd elke partij tegenwoordig herkenbaar is aan de eigen jassen en sjalen, is het in Noord-Ierland allemaal een stuk authentieker. Hier moet nog echt campagne worden gevoerd om mensen te overtuigen. Daarvoor wordt het gesprek aan de deur gebruikt. Partijleden delen de wijk op in stukken en gaan langs de deuren. Mensen wordt gevraagd wat ze van plan zijn te gaan stemmen. En natuurlijk worden er folders uitgedeeld. Als bewoners zeggen op The Alliance party te gaan stemmen, wordt dat opgetekend. Op die manier heeft de partij inzichtelijk op hoeveel stemmen het kan rekenen.

Volgens opiniepeilingen doet The Alliance Party het goed in South Antrim. De partij is noch katholiek, noch protestant. Op die manier kan de partij, die zichzelf sociaal liberaal noemt, kiezers bij zowel unionistische als nationalistische partijen wegtrekken. The Alliance Party is duidelijk pro Europees en pro Remain. Brexit is het thema, deze verkiezingen. De meerderheid in de bevolking (ruim 56 procent) stemde Remain tijdens het referendum in 2016. Een deel van de unionistische kiezers is ontevreden is over de gevoerde Brexitkoers van de DUP.

Misschien stappen er genoeg kiezers over naar de wat gematigder Alliance. Opiniepeilingen zetten The Alliance hier nu al op een stevige tweede plek, maar zit er wellicht nog meer in het vat? …..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *